Akcija hapšenja osumnjičenih za terorizam u Parizu: tri osobe poginule, ima povređenih

pariz-hapsenja-serb.rs

Akcije policije u Parizu (foto:www.abc.net.au)

Tri osobe su poginule, a nekoliko policajaca je povređeno tokom akcije hapšenja osumnjičenih da imaju veze sa terorističkim napadima izvedenim u Parizu, koju su pripadnici specijalnih policijskih snaga organizovali rano jutros u San Deniju, predgrađu Pariza, javljaju francuski mediji.

Tokom akcije hapšenja, koja je izvedena jutros u 04.30 sati, dve osobe koje su bile sakrivene u jednom stanu su poginule, od kojih jedna žena koja je samu sebe raznela eksplozivom, prenosi pariski list „Figaro”.

„Parizjen” navodi da je jednog od dvoje terorista ubio policajac, dok se žena raznela nakon što je otvorila vatru na policajce koji su opkolili stan.

Još jedna osumnjičena osoba se i dalje nalazi u tom stanu, dok su dve osobe privedene, dodaje francuski dnevnik, pozivajući se na policijske izvore.

U akciji je došlo do pucnjave, pri čemu je više policajaca ranjeno.

Na licu mesta se nalaze vatrogasci, helikopteri nadleću grad, a policijska operacija je još u toku.

Gradske vlasti su preporučile stanovnicima San Denija da ostanu u svojim kućama.

„Frans enfo” navodi da je najmanje pet osoba bilo sakriveno u stanu u San Deniju, a među njima i Abdelhamid Abaud, za koga se sumnja da je organizovao napade u petak u Parizu.

Francuske antiterorističke snage izvele su ovu operaciju u okviru potrage za odbeglim muškarcem za koga se sumnja da je deveti član grupe koja je organizovala niz napada izvedenih u francuskoj prestonici u petak uveče.

I „Parizjen” prenosi da je jutrošnja racija izvedena u potrazi za Abdelhamidom Abaudom, belgijskim džihadistom koji je živeo u Siriji.

Francuski dnevnik dodaje da istražitelji tragaju i za Fabijenom Klenom (35), starim članom radikalne islamističke mreže u Tuluzu, čiji je glas, kako je utvrđeno istragom, na audio snimku u kojem je Islamska država preuzela odgovornost za napade u Parizu.

Francuske snage reda su u potrazi i za odbeglim Salahom Abdeslamom (26), za koga se sumnja da je bio jedan od napadača koji su pucali na terase pariskih kafića i restorana, zajedno sa bratom Brahimom, koji se tom prilikom razneo.

Istraga se sprovodi i u Belgiji, gde su dva osumnjičena saučesnika uhapšena u subotu ujutro u briselskoj četvrti Molenbek, leglu džihadizma, a koje je belgijsko pravosuđe optužilo za teroristički napad.

Reč je o Muhamedu Amriju (27) i Hamzi Atuu (20), koji se sumnjiče i da su posle pucnjave dovezli Salaha Abdeslama iz Pariza u Belgiju.

U terorističkim napadima u Parizu je u petak, 13. novembra, poginulo 129, a povređeno više od 300 osoba.

 

Idejni tvorac napada u Parizu siledžija od malih nogu

Belgijski džihadista Abdelhamid Abaud, najverovatniji idejni tvorac terorističkih napada u Parizu, bio je siledžija još u školskoj klupi, a nedavno je iz baze Islamske države u Siriji dao intervju džihadističkom propagandnom časopisu u kojem se izruguje Zapadu.

Abaud, 28-godišnji stanovnik Brisela poreklom iz Maroka, bio je tokom poslednje dve godine uključen u niz planova islamskih ekstremista za izvršenje napada na Zapadu, kao i u napore za regrutovanje novih džihadista, a hvalio se kako čitavo to vreme uspešno izbegava hapšenje, prenela je agencija AFP.

Francuska policija je danas saopštila da je tokom racije na severu Pariza, pokrenute u cilju hapšenja Abauda, ubijeno dvoje džihadista u razmeni vatre sa specijalcima.

Abaud se u februaru ove godine u intervjuu džihadističkom časopisu „Dabik” hvalio kako je uspeo da izbegne hapšenje tokom jednog puta u Evropu, iako je za njim bila izdata poternica.

„Nevernike je zaslepeo Alah. Čak me zaustavio jedan pogranični policajac, koji je proučavao moj lik kako bi video da li ličim na čoveka sa poternice, ali me je pustio jer nije video sličnost!”, rekao je Abaud.

„To nije bilo ništa drugo nego poklon od Alaha”, istakao je bradati Abaud, koji se pojavio i u pratećem video snimku, na kojem se vidi kako stoji ispred automobila američke proizvodnje, držeći u jednoj ruci Kuran, a u drugoj crnu zastavu IS.

On se takođe hvalio time da je uspeo da pobegne iz Evrope nakon što je belgijska policija početkom godine razbila ćeliju koja je planirala terorističke napade na pripadnike belgijske policije i vojske, pri čemu su poginula dvojica Abaudovih prijatelja džihadista.

Izrugujući se Zapadu, Abaud je likujući rekao: „Moje ime i slika su bili na svim vestima, ali sam uspeo da ostanem na njihovoj teritoriji, da planiram akcije protiv njih i da bezbedno napustim Evropu kad je to postalo neophodno”.

Abaud je evropskim bezbednosnim službama postao poznat još prošle godine, pošto se pojavio u video snimku Islamske države kako nasmešen vozi automobil koji vuče unakažena tela po putu.

U februaru je taj belgijski džihadista preuzeo odgovornost za planiranje napada na policajce i naveo da se priključio IS-u u Siriji.

Sud je Abauda u julu osudio u odsustvu na 20 godina zatvora zbog organizovanja mreže za regrutovanje džihadista koji bi se borili u Siriji.

Abaud, rođen 1987. u Molenbeku, četvrti Brisela poznatoj kao leglu džihadizma, takođe se predstavlja pod imenom Abu Omar Susi, što je naziv rodnog mesta njegove porodice u Maroku, i Abu Omar al-Baljiki, što znači Abu Omar Belgijanac.

Njegov bivši školski drug iz Brisela je za belgijski list „Dernijer Er” izjavio je da je Abaud bio „mali siledžija” i da je maltretirao drugu decu, ali i učitelje, a znao je i da krade novčanike.

Abaud navodno poznaje Salaha Abdeslama, koji takođe potiče iz Molenbeka, a policija ga traži kao organizatora napada u Parizu, kao i Salahovog brata Brahima, koji se razneo eksplozivom ispred jednog bara u Parizu.

Pored toga, Abaud je uverio svog mlađeg brata Juna, tada trinaestogodišnjaka, da mu se pridruži u Siriji, a dečaka su tada mediji nazvali „najmlađim džihadistom na svetu”.

Njihov otac Omar Abaud, čija je porodica u Belgiju stigla iz Maroka pre 40 godina, rekao je u martu nakon što je razbijena islamistička ćelija u Briselu čiji je član bio njegov sin: „Zašto bi za ime Boga on želeo da ubija nevine Belgijance? Ova zemlja je mojoj porodici sve dala”.

„Abdelhamid je osramotio našu porodicu. Nasi životi su uništeni. Nikad više ne želim da ga vidim”, rekao je otac belgijskim medijima.

„Ovde smo imali divan, pa čak i fantastičan život. Abdelhamid nije bio teško dete i kad je odrastao, postao je dobar biznismen. Ali je iznenada otišao u Siriju. Svakog dana sam se pitao kako se radikalizovao. Nikad nisam dobio odgovor”, naveo je otac šestoro dece, od kojih su dvojica postali džihadisti.

 

Francuska proširila vanredno stanje na prekomorske teritorije

PARIZ – Francuska je odlučila da proširi vanredno stanje na svoje prekomorske teritorije, saopštio je ministar Žan-Pol Lanževen.

„U svetlu nedavnih mera koje je najavio predsednik kao odgovor na terorističke pretnje, vlada je odlučila da proširi vanredno stanje na Gvajanu, Gvadalupe, Martinik i Majote”, rekao je francuski ministar za prekomorske teritorije Lanževen, prenosi Raša tudej.

Mera se odnosi i na Sen Bartelemi i Sen Marten, dve francuske teritorije na Karibima, kao i ostrvo Reunion u Indijskom okeanu.

Vanredno stanje u Francuskoj proglašeno je nakon serije terorističkih napada u Parizu u petak u kojima je poginulo 129 ljudi.

 

Dva leta Er Fransa preusmerena zbog dojave u bombi

PARIZ – Dva leta Er Fransa iz SAD za Pariz preusmerena su kasno sinoć odmah posle poletanja zbog anonimnih telefonskih pretnji da se u avionima nalazi bomba, saopštila je francuska aviokompanija.

Jedan let je preusmeren ka Solt Lejk Sitiju u američkoj saveznoj državi Juta odmah po poletanju iz Los Anđelesa, dok je drugi let iz Vašingtona preusmeren ka Halifaksu u Kanadi.

Oba aviona su bezbedno sletela na preusmerene aerodrome, dodao je Er Frans.

„Letovi su preusmereni zbog anonimnih dojava o bombi. Lokalne aerodromske vlasti proveravaju putnike i njihov prtljag”, navodi se u saopštenu francuske aviokompanije.

Incident se dogodio pet dana posle terorističkih dana u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba i povređeno više od 350 ljudi.

(www.serb.rs)