Aerodrom otpisuje 22 miliona evra Er Srbiji

Vučić se pita za Er Srbiju (foto:www.bizlife.rs)

Vlada Srbije uoči Nove godine, tačnije 30. decembra, zatražila je od beogradskog aerodroma „Nikola Tesla” da otpiše 22,3 miliona dolara duga „Er Srbije”, objavila je mreža „Krik”.

Ministarstvo privrede, međutim, tvrdi da je suština tog oprosta u nečem drugom – ispunjavanju obaveze države Srbije prema „Etihadu” u skladu sa ugovorom o zajedničkom osnivanju avio-kompanije „Er Srbija”.

Ministarstvo privrede ističe da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće „Er Srbija”, država Srbija i „Etihad” dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije „Jat ervejz”, kao i finansijske obaveze Srbije i „Etihad ervejza” kao osnivača nove kompanije. Srbija se obavezala da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno „Etihad” je pristao da se obaveza investicije države „prebije” sa njihovim troškovima prema aerodromu „Nikola Tesla”, čime je „Etihad” zapravo učinio uslugu državi i time, kako navode u saopštenju, prihvatio da mu ne dajemo gotov novac.

Zaključkom vlade od 30. decembra daje se preporuka aerodromu da otpiše dug čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine. U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za „Er Srbiju” i od 2017. godine kompanija počinje da posluje samostalno, navode u Ministarstvu privrede.

U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći, čiji sastavni deo je plan restrukturiranja „Er Srbije”, navodi se da će vlada između 1. avgusta 2013. i prvog kvartala 2014. finansirati smanjenje broja zaposlenih kod ovog avio-prevoznika i dati garanciju za zajam „Etihadu”, vlasniku 49 odsto „Er Srbije”.

Nakon tog perioda država će obezbediti novac kroz subvencije ili kroz smanjenje gotovinskih troškova poslovanja „Er Srbija” (uključujući odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na Aerodromu Beograd), zaključno sa 31. decembrom 2014, kao i tokom cele 2015. Obaveza vlade je da obezbedi akcionarske zajmove za finansiranje 50 odsto troškova održavanja aviona i keteringa, dok je od prvog kvartala 2014. do 31. decembra 2016. godine vlada u obavezi da dodeli subvencije „Er Srbiji” za pokrivanje manjka gotovinskih sredstava i podršku potrebama za obrtnim kapitalom. Međutim nisu navedeni novčani iznosi. Na osnovu finansijskog izveštaja APR-a se zna da je 2014. „Er Srbije” dobila subvencije od 8,3 milijarde dinara, a godinu dana ranije 377,2 miliona. Dok joj je 2013. godine oprošteno 17,6 miliona dolara na ime aerodromskih troškova.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije”, potvrdio je da je otpis duga „Er Srbije” prema Aerodromu „Nikola Tesla” predviđen ugovorom o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije „Etihad” o osnivanju zajedničke „Er Srbije”.

„Ne vidim šta je tu novo, niti šta je tu vest. Od nas je traženo da objavimo ugovor Vlade Srbije i ’Etihada’. Taj ugovor je objavljen pre godinu i po dana, polovinom 2014. godine, i u njemu jasno pišu prava i obaveze jedne i druge ugovorne strane”, rekao je Mali.

„Prošle godine je profit ’Er Srbije’ bio četiri miliona evra, a pretprošle godine 2,7 miliona evra. Kompanija se potpuno oporavila od ivice bankrota na kojoj je bila 2012. i 2013. godine”, rekao je Mali i naglasio da se ugovorne obaveze, koje je preuzela Vlada Srbije i koje je preuzeo „Etihad”, u potpunosti ispunjavaju.

(www.serb.rs)